De gazontuin

Een gazontuin is bij vele mensen geliefd, maar er gaat heel wat zorg aan vooraf om een mooi gazon te krijgen maar ook om het te houden.

De ondergrond moet met veel zorgvuldigheid gemaakt worden want dat is de basis van een mooi resultaat. Het moet ruim voorzien zijn van goede zwarte grond en meerdere malen geėgaliseerd en geharkt worden zodat de bodem fijn en glad van structuur word.  

  De grasmatten moeten ook met enige zorgvuldigheid gelegd worden. Zo moeten ze in een zelfde structuur gelegd worden en als ze goed aansluiten zal er een betere en snelle hechting ontstaan. Dit alles zal leiden tot een prachtig resultaat.

Als een gazon nieuw is, is het zaak dat het goed verzorgd word en dat is mede afhankelijk van het weer, maar het belangrijkste is dat het goed nat gehouden word. Met name in de avond en nachtelijke uren zodat het goed de tijd heeft om het vocht op te nemen en dus de volgende dag weer kan verdampen en het zo niet de kans krijgt om uit te drogen. Het heeft geen zin om in de zon water te geven, er kan dan zelfs verbranding ontstaan.  

  Is het gazon helemaal gehecht, dit is meestal met twee ą drie weken, dan kan het zijn eerste lichte maaibeurt krijgen, en afhankelijk van het weer moet er 1 of 2 keer per week gemaaid worden, meestal in de periode van april tot en met oktober. In het voorjaar is het verstandig om het gazon te verticuteren zodat er een goede drainage en beluchting mogelijkheid ontstaat, ook kan er wat mest worden aangebracht.

Afhankelijk van ondergrond, grasmatsoort en invloeden van de natuur kunt u te maken krijgen met onkruid in het gazon, dat kan leiden tot extra werk om het gazon mooi te houden. Maar als deze regels hierboven zijn en worden uitgevoerd, dan heeft u een prachtig gazon waar u jarenlang plezier van zult hebben.