Bestrating en verharding

Verharding is een eerste basis van de tuin, soms is er alleen maar sprake van sierbestrating of verharding en dit is meestal het eerste uitgangspunt van een ontwerp.

Toegangspaden ,terras,oprit of een totale bestrating ,aan u de keus. Het is natuurlijk bepalend welk type tuin uw voorkeur heeft ,maar als u een onderhoudsvrije tuin wilt dan is er in sierbestrating en/of verharding een zeer uitgebreidde keus te maken. Al naar gelang uw keuze,zijn prijs en kwaliteit een belangrijke factor.  

  De grootte en de kleur van sierbestrating zijn belangrijke factoren en werken bepalend en geven een ruimtelijke werking,of juist een speels karakter, zeker als je het combineert met verschillende maten of een aantal soorten bij elkaar. Vaak is een combinatie van sierbestrating met grind,split,vlonders of boomschors een uitdaging om toe te passen en zodoende een creatieve afwerking en onderhoudsvrije tuin te maken. Zie ook de pagina over vlonders.

Ook de vakkundige verwerking van het materiaal is in grote mate bepalend voor prijs, behoud en uitstraling. Prijsbepalend is ook of er antiwortel doek onder gelegd word en/of de bestrating gevleid of met de hand getikt moet worden. De basis voor een goede bestrating is de ondergrond, deze moet van een goed aangetrilde zandlaag voorzien zijn. Het uitzetten en hoogte bepalen is een belangrijke factor en een nauwkeurige basis wat dan ook in het eindresultaat door zal werken.  
Door hier met zorgvuldigheid en het juiste gereedschap aan het werk te gaan, levert het een doeltreffende bijdrage aan uw tuin.